• deutsch
 • enlish
 • F u n d a ț i a   pentru  meşteşuguri tradiționale   A p o l d u  de  S u s


  Muzeu tradițional


  Muzeul poartă denumirea: "Bei meinen Nachbarn in Großpold" tradus: "La vecinii mei din Apoldu de Sus"

  Numele a fost ales, pentru ca vizitatorul să se simte cât mai aproape de temele expuse, să se simte familiar, şi să-şi amintescă de vecinii, de ocupația şi de poveştilor lor. Totodată în Apoldu de Sus ca şi în totă Transilvania vecinătățile au avut un rol important în viața fiecăruia alătur de familie şi neamuri.


  Inițierea proiectului

  Ideea s-a născut, când oamenii, cărora nu le-au fos exproprietate casele şi care după emigrare s-au întors în vacanță la locul lor natal, au început "să facă curățenie" arzând multe lucruri vechi făcând un foc mare în curte.

  Ca să salvăm măcar câteva lucruri de la fiecare meşteşug şi unelte, am început cu colectarea uneltelor şi pieselor şi le-am rugat pe oameni ca să numai distrugă şi să arunce nimic. Câțiva au fost sceptici, punăndu-şi întrebarea la ce o să folosească toate acestea, şi cine ar avea interes să le vadă ...

  Pentru noi este foarte important, ca să onorăm ceea ce au creat părinții, bunicii şi strămoşii, să nu uităm aceste lucruri şi să le dăm ocazia la toți cei interesați să privească viața şi munca de mai de demult. De aceea am urmărit planul pentru realizarea muzeului in mod continuu.


  Reconstrucție

  Pentru a asigura cât mai bine obiectele contra spargerii, şi aflându-mă în vacanță în Apold mi-a venit ideia cu şura de vizavi de unde am locuit cu intrarea de pe ulița din dărăpt. Am urmărit mai departe această ideie şi am ajuns la soluția cum putem amenaja cât mai bine interiorul. Fosta şură a fost mai potrivită ca o casă obijnuită, ca să poată fi expuse obiectele de la cât mai multe case şi meşteşugari.

  Ȋn sfârşit am primit în 2011 aprobarea ca să putem începe cu recontrucția. Din acest moment a fost clar ce ocupație o sa avem în vacanțele viitoare. 2012 am pornit cu projectul. După aceea am continuat pas cu pas cu mult ajotor din partea neamurilor şi prietenilor, pâna la înaugurarea in August 2015.


  Mulțumire

  Ȋn primul rând îi mulțumesc soțului meu Siegfried,de meserie maistru dulgher cu locul natal şi experienă îndelungată in Germania, pentru ajutorul la acest proiect, care fără ajutorul lui nu ar fi putut să fie realizat.

  Totodată doresc să le mulțumesc oamenilor care mai locuiesc în Apold, care ne-au ajutat cu hărnicie la colectarea şi amenajarea obiectelor expuse şi care o să vă arăte şi o să vă explice acestea dacă vizitați muzeul.

  Ȋn afară de aceasta, doresc să le mulțumesc tuturor prieteni, neamuri şi cunoscuți, care ne-au ajutat cu răbdare şi cu tot posibilul ca să reuşească acest proiect.

  Această clădire există cu ajutorul oamenilor şi pentru oamenii care o vizitează. Fiecare care este interesat să continue finisarea este invitat să se angajeze, sau sa preia funcția de naş pentru o anumită temă.


  Theme şi obiecte

  Ȋn muzeu sunt expuse obiecte care sunt luate ca împrumut de la mulți oameni din Apold. Foarte potrivit a exprimat un Apolzan: "este muzeul nostru".

  Ȋn momentul de față sunt expuse următoarele teme: viticultura, bucătăria de lucru (de la cuptor pâna la săpun de casă), spălatul rufelor, prelucrarea cânepii, curtea, câmpul, grajdul, apicultura, pompierii, pantofărie, rotărie, fierărie, curelărie, tâmplărie, dulgherie, confecționare butoaie, zidărie, zugrăvitul, camera bună, jocuri de copii, botezul, nunta, înmormântarea şi multe altele. Câteva teme î-şi mai aşteaptă relizarea.

  La acest loc ne amintim şi de strămoşii care nu mai sunt printre cei vii şi care au întemeiat şi au înălţat cu privaţiune, modestie şi hărnicie localitatea şi au umplut-o cu viaţă. Ȋn cele din urmă tot ceea ce am realizat şi suntem îşi are rădăcinile aici în Apold.


  Vă aşteptăm

  Intrarea este gratuită. Donațiile vor fi folosite mai departe la alte proiecte de utilitate publică în Apold. Contact pentru intrare: D-na Roth 00 40 74 412 2451

  Vă invit să vizitați "Vecinii Dv. respectivi vecinii noştrii în Apoldu de Sus " şi sper să aveți plăcerea la cele văzute. Adresa este Apoldu de Sus, vizavi de casa nr. 231 pe ulița Maria-Theresia (ulița din dărăpt). Maria Mann


  Ce mai urmează

  Ȋn momentul de față pentru multe obiecte expuse nu avem încă descierea, ca şi traducerea in limba română şi engleză.

  Pentru fiecare temă am început descrierea acesteie, şi ca anexa obiectele fotografiate in miniatură, ca şi pentru câteva obiecte şi descrierea acestora.

  La cerere vă trimitem această documentație cu rugămintea de a le completa, a corecta, respectiv pentru a efectua traducerea.


  Drumul spre muzeu

  Cea mai impozantă clădire din sat este biserica evangelică cu turnul înalt. Dacă veniţi din Sibiu următoarea clădire mare este căminul cultural.

  Părăsiţi şoseaua principală înainte de cămin şi mergeţi drept înainte în străduţa care dă direct în stălpul cu cuibul de berze, actual singurul cuib de berze în Apold. Imediat la dreapta o sa vedeţi muzeul.