F u n d a ț i a pentru meşteşuguri tradiționale A p o l d u de S u s
Muzeu tradițional
Muzeul poartă denumirea: "Bei meinen Nachbarn in Großpold" tradus: "La vecinii mei din Apoldu de Sus"
Numele a fost ales pentru ca vizitatorul să se simtă cât mai aproape de temele expuse, să se simtă de-al casei, între cunoscuți, şi să-şi amintescă, în cazul foștilor localnici, de vecinii, de ocupația şi de poveştile lor, iar pentru cei din afara Apoldului, să-i apropie de un mod de viață care a creat satul plin de farmec prin care trec. Totodată va afla că în toate satele săsești, nu doar în Apoldu de Sus, vecinătățile organizate au avut un rol important în viața fiecăruia, alături de familie şi neamuri.
Inițierea proiectului
Ideea s-a născut când acei vecini sași cărora nu le-au fost exproprietate casele după emigrare şi care s-au întors în vacanță la locul lor natal, au început "să facă curățenie", făcând un foc mare în curte și arzând multe lucruri vechi.
Ca să salvăm măcar câteva unelte și alte obiecte legate de fiecare meşteşug, am început cu colectarea pieselor şi i-am rugat pe oameni să nu mai distrugă sau să arunce nimic. Câțiva au fost sceptici, punăndu-şi întrebarea la ce o să folosească toate acestea, şi cine ar avea interes să le vadă ...
Pentru noi este foarte important ca să onorăm ceea ce au creat părinții, bunicii şi strămoşii noștri, să nu uităm aceste lucruri şi să dăm ocazia tuturor celor interesați să privească înapoi către viața şi munca dintr-un timp, totuși, relativ recent. De aceea am urmărit in mod continuu planul pentru realizarea muzeului.
Reconstrucție
Pentru a asigura cât mai bine obiectele contra spargerii, şi aflându-mă în vacanță în Apold, mi-a venit ideea cu şura de vizavi de unde am locuit, cu intrarea de pe "ulița de dindărăt". Am urmărit mai departe această idee şi am ajuns la soluția cea mai bună pentru amenajarea interiorului. Fosta şură a fost mai potrivită cu rolul decât o casă obișnuită, permițându-ne să expunem obiecte din cât mai multe case şi ateliere de meşteşugari.
Ȋn sfârşit, în 2011 am primit aprobarea ca să putem începe cu recontrucția. Din acel moment, a fost clar cu ce ne vom ocupa în toate vacanțele următoare. În 2012 am pornit cu proiectul. După aceea am continuat pas cu pas, cu mult ajutor din partea neamurilor şi prietenilor, pâna la înaugurarea din august 2015.
Mulțumire
Ȋn primul rând îi mulțumesc soțului meu, Siegfried, maistru dulgher, de fel din Germania, unde a și strâns o experienă îndelungată, pentru ajutorul la acest proiect, care fără ajutorul lui nu ar fi putut să fie realizat.
Totodată doresc să le mulțumesc oamenilor din comunitate care mai locuiesc în Apold, care ne-au ajutat cu hărnicie la colectarea şi amenajarea obiectelor expuse şi care vi le vor arăta, cu explicațiile necesare, dacă ne veți vizita muzeul.
Ȋn afară de aceasta, doresc să le mulțumesc tuturor prietenilor, neamurilor şi cunoscuților, care ne-au ajutat cu răbdare şi cu tot ce le-a stat în putință ca să reuşească acest proiect.
Această clădire există cu ajutorul oamenilor şi pentru oamenii care o vizitează. Orice persoană interesată să contribuie în vreun fel la finisarea muzeului, este binevenită să ni se alăture, sau sa preia funcția de "naş" pentru o anumită temă.
Theme şi obiecte
Ȋn muzeu sunt expuse obiecte care sunt luate ca împrumut de la mulți oameni din Apold. După cum foarte potrivit a spus un apolzan, "este muzeul nostru".
Ȋn momentul de față sunt expuse următoarele teme: "camera bună", bucătăria-atelier (de la cuptorul de pâine până la producerea săpunului de casă), curtea, spălatul rufelor, prelucrarea cânepii, grajdul, munca câmpului, viticultura, apicultura, pompieritul, pantofăria, rotăria (roți, căruțe, care), fierăria, curelăria, tâmplăria, dulgheria, confecționarea de butoaie, zidăritul, zugrăvitul, jocuri de copii, botezul, nunta, înmormântarea şi multe altele. Câteva teme îşi mai aşteaptă relizarea.
Aici ne amintim şi de strămoşii care nu mai sunt printre noi şi care au întemeiat şi au înălţat cu privaţiune, modestie şi hărnicie localitatea şi au umplut-o cu viaţă. Ȋn cele din urmă, tot ceea ce am realizat şi suntem noi îşi are rădăcinile aici, în Apold.
Vă aşteptăm
Intrarea este gratuită. Donațiile voluntare vor fi folosite mai departe la alte proiecte de utilitate publică în Apold. Contact pentru acces: dna. Roth, 00 40 74 412 2451
Vă invit să vizitați "Vecinii dv., respectivi vecinii noştri, din Apoldu de Sus" şi sper că amintirile strânse aici cu drag vă vor face plăcere. Adresa este Apoldu de Sus, vizavi de casa nr. 231 de pe strada Maria Teresa ("ulița de dindărăt"). Maria Mann
Ce mai urmează
Ȋn momentul de față, pentru multe obiecte expuse nu avem încă descrierea, ca şi traducerea in limbile română şi engleză.
Pentru fiecare temă am început descrierea acesteia, şi avem ca anexă obiectele fotografiate împreună cu descrierea acestora.
Dacă doriți să ne ajutați, vă putem trimite această documentație cu rugămintea de a completa și corecta datele, respectiv pentru a efectua traducerea.
Drumul spre muzeu
Cea mai impozantă clădire din sat este biserica evanghelică cu turla ei înaltă. Dacă veniţi din Sibiu, următoarea clădire mare este căminul cultural.
Părăsiţi şoseaua principală înainte de cămin şi mergeţi drept înainte pe străduţa care duce direct către stălpul cu cuibul de berze, singurul cuib de berze din Apold. Imediat la dreapta o sa vedeţi muzeul.