• deutsch
 • english
 • F u n d a ț i a   pentru  meşteşuguri tradiționale   A p o l d u  de  S u s


  Salvarea patrimoniului


  Din ce cauză?

  Ca şi în alte localități, şi in Apold continuă distrugerea aspectului caselor şi a satului prin renovarea simplificată a obiectelor.


  Administrarea localităților locale încearcă să oprească aceste distrugeri a architecturii, dar oamenii au alte griji şi nu sunt conştienți de acestea şi aleg soluția cea mai ieftină la renovarea caselor probabil din motive financiare.


  Aceasta înseamnă că multe lucrurări frumoase realizate de meşteşugari dispar şi sunt simplificate cu lucruri moderne. Acest lucru s-a întâmplat şi în alte țări după al doile război mondial, şi prea târziu oamenii şi-au dat seama ce au pierdut şi ce nu mai poate fi recuperat niciodată.

  De exemplu din an în an dispar tot mai multe ferestre vechi şi obloanele lor care sunt înlocuite cu o singură sticlă termopan. Parcă casele şi-au pierdut sufletul.


  Să dăm exemplu

  Prin fundația dorim să dăm un exemplu bun, şi cu ajutorul dv. dorim să sprijinim oamenii la păstrarea acestori comori meşteşugăreşti, să salvăm patrimoniul cultural, pentru ca şi cei care ne urmează să se pot bucura de frumusețea şi particularitatea acestei țări..


  Cărți, ghiduri pentru restaurarea caselori vechi

  Între timp există tot mai multe ghiduri scrise de architecți, meșteri și fundații, care au înțeles cât de important este patrimoniul.

  Exemplu "Casa țărănească săsească din Transilvania" Jan Hulsemann ISBN: 9789731872360

  sau ghidul: Îndrumar în restaurarea clădirilor traditionale din Transilvania

  sau exemplu înștiințare primărie: Vă rugăm să respectați acestea

  sau ghid de architectură mărginimea Sibiului: Ghid eliberat de Ordinul architecțiilor Mărginime

  sau ghid de architectură zona săsească: Ghid eliberat de Ordinul architecțiilor